Недеља о исцељењу губаваца, 29. по Духовима (у време пандемије)

 

Колико утехе, наде и радости на старим српским фрескама. А ми још увек зуримо у екран који нам душу, исувише дуго распиње страхом и безнађем. Погледајте како заражени болесник прилази Христу, кршећи све строге одредбе тадашњих законика и епидемиолога о социјалној дистанци. Охрабриле су га бројне вести о Христовим чудесним исцељењима, свуда по Галилеји. 
Бескрајна нада обасјала је тужно срце очајника који је годинама живео у строгој изолацији, ван зидина града Капернаума, осликаном у позадини ове дечанске фреске. Само тренутак касније, губавац ће прићи још ближе и пасти на колена, молећи Христа да му помогне, да га исцели од заразе која је читаво његово тело претворила у болну рану: „Ако хоћеш, можеш ме очистити...“ 

Дечански иконописац је његову тешку инфективну болест персонификовао, приказавши је као беличасто–прозирну неман која наликује огромној корњачи, и која својим дахом покушава да разнесе своје бактерије у правцу Господа Христа. 

Обратите пажњу и на свете апостоле. Они осећају смрад човека који се жив распада, слушају његов језив вапај, али не беже нити узмичу пред опасношћу и мучним призором. Ништа њих није могло одвојити од љубави Христове (Рим. 8,39). Они ће касније, без сумње и страха, често целивати те Христове руке којима је Он, ту пред Капернаумом, дохватио гнојаво тело зараженог, смиловавши се на њега. 

Од додира Христовог болештина се повлачи и сасвим ишчезава са лица и тела губавца који устаје сасвим здрав и обновљен, радостан и благодаран. Бели свитак који Христос држи у левој руци изображава речи Христове које је потом упутио прокаженом, тражећи од њега да оде код свештеника, који су у то доба вршили и улогу медицинских радника, како би они установили његово ново здравствено стање, и да би га упутили да испуни све што стари закон у тим приликама налаже. Христос, дакле, уважава законе, науку и медицинске прописе. Али их и превазилази својом богочовечанском Љубављу, јачом и надмоћнијом од свих друштвених норми и изума, од сваке болести, заразе и смрти.

Данас, два миленијума након овог догађаја, планетом хуче и витлају неке нове заразне болести које је човек произвео у својим најсавременијим постројењима. Смртоносни бацил је, дакле, последњи изум, последња реч науке и етике цивилизације која се одрекла Христа, прогласивши Његово Јеванђеље ненаучном бајком. Тај вековни рат гордог човека против свога Творца и Спаситеља, окончава се пред нашим очима, у безумљу, у језивој аутодеструкцији и коначном људождерству. Вирус је постао моћно оружје у рукама имућних гордељиваца који су наумили да човечанство прореде и сместе у глобални логор у коме ће екран бити једини прозорчић, једина илузија слободе. Вирус је постао невидљиво пушчано тане које треба да убије и оно мало душе у измрцвареном човеку, оно мало вере, наде и љубави, преостале у његовом срцу. 

„Господе, можеш нас очистити“, нека вапе болесни. Здрави нека храбро, попут апостола стану иза свога Бога и Господа. Нек дечанска фреска постане наша стварност. И нек оживи у свима нама та јеванђелска вера, јача од очаја и страха, од телесне болести, биолошке смрти. Тада ће и Христова милостива рука постати наша најлепша збиља и утеха. А додир Његов – исцељење и радост целоме свету.