Духови (Педесетница)

Педесетница у Пећкој патријаршији. Апостоли као да благосиљају Косово које навирује кроз украсе на узаном прозору, пуно расцветалих божура и зелени у ово доба године. Као да се и оно утиснуло у пећку фреску, постало важан детаљ на српској Педесетници... Незнани зограф је на икони успео да пренесе оно најважније, тиху радост и спокој који су овладали простим рибарима у Горњици, одаји у којој је одржана Тајна вечера, а где се сада, на њих, у виду огњених језичка, спустила благодат Духа Светога. Тај догађај је могао да се уочи из целог Јерусалима, силазак ватрених стихија био је пропраћен и снажном хуком, што је привукло много народа, који се тих дана иначе окупио у свети град, да прослави празник првих плодова, да заблагодари Богу на њима и на старом закону са Синаја... Главно изненађење је, међутим, тек уследило. Након овог знамења, неуки галилејски рибари почињу да произносе нечувена знања и мудрости на седамнаест различитих језика, да говоре о Христа одважно и храбро, иако су до јуче трептали од страха, чак и пред служавкама, скривали се од потера иза закључаних врата. Читав свет, по коме ће се они ускоро расути, персонификују људи различитих раса и сталежа које је зограф осликао са леве и десне стране, како прилазе испружених руку.

По тумачењу светих отаца, на овој фресци је осликан сам смисао људског постојања - стицање благодати Духа Светога. И ова сцена, и сами апостоли, и сви свеци, на основу свог личног искуства говоре да само Дух Свети може да испуни бескрајне чежње у нашој души, да је Он допуна која нам недостаје. Да Он једини може да утоли потребу за пажњом и љубављу коју силно осећамо од повоја до погреба, а коју нико и ништа на овоме свету не може сасвим да задовољи... Ако нема Духа Светог и вечности, живот је само илузија и трагикомично трчање ка смрти. Ако нема Духа Светог и вечног живота, онда је савим оправдана намера оних који желе да сруше наше митове, и да нам уместо њих, преко својих медија и просвете, пласирају тупавост, лакомост и животињску насладу, као једину утеху у бесмислу самог постојања.

Наш Свети Сава је силно осећао ову жеђ за бескрајем. И он је, попут светих апостола, искрено заволео Господа Христа и доживео своју личну Педесетницу на Атосу, у строгом аскетском подвигу, а потом кренуо да проповеда по своме народу, дижући га из паганског мрака у врх цивилизованог света који се тада простирао око Средоземља. Са колико је љубави Сава просвећивао Србе види се и по нашим празничним обичајима. Све што је било безазлено, детиње невино и разиграно у старој вери, задржано је као декор у новим благданима. Етнолози кажу да је плетење венчића у храмовима о Тројици, обичај који је наслеђен од старог словенског празника Русалије. Венчићи су у Православљу постали симбол савршенства и Цркве Христове а сама плетиља – икона љубави Божје... И тада и касније, одбацивано је од старих обичаја само оно примитивно – бесловесни страхови од природних стихија које су стари Срби обоготворавали, вршећи пред њима своје мрачне и бруталне ритале, уз приношење животињских, па и људских жртава. Тако су у вечиту заборав отишле и Русалије, водене виле настале од девојачких утопљених душа пред којима су старије жене падале у епилептичне нападе а младе девојке шетале окићене венцима и врбама, као краљице које својом младошћу и красотом, покушавају да их умилостиве...

Зато на овој пећкој Педесетници замишљам и Светог Саву како стоји иза светих апостола. Крај њега бих додао и Николаја и Јустина, па и наше савременике патријарха Павла и старца Тадеја чије смо Педесетнице и плодове Духа Светога и сами окусили. Наш сићушни патријарх је својим уњкавим, тешко разумљивим старачим гласом говорио снажније и убедљивије од најраскошнијих говорника свога доба, црпећи снагу из своје максиме: „Тело моје је храм душе моје, а душа моја је храм Духа Светога!“. Неуки и расејани Тадеј из Витовнице је к себи привлачио врхунске српске интелектуалци и психотерапеуте, јер му је Дух Свети откривао најдубље тајне човечје личности, коју је он сматрао „изливом љубави Божје“... Та замишљена, допуњена пећке фреска била би и богословски исправна, као слика живе и растуће Педесетнице, у којој нови просветитељи не смењују старе већ се придружују њима, и с њима заједно делају у свом времену, апостолски храбро и растерећно од међусобног надметања и необуздане жеље за првенством, својствене папи и паганима...

Просвећени Срби су Светој Тројици посветили Манасију и Сопоћане чије сликарство представља врх европске уметности тога доба. У старини су о Тројицама одржаване многобројне литије, са молитвама за здравље и напредицу усева. Као славу еснафа у међуратном периоду, овај празник прослављају београдски жандарми и продавци новина. Тројицу и данас славе многе цркве и манастири широм Србије и расејања, многи Срби који чезну да своју душу допуне и усаврше божанском силом и утехом, лечећи себе у Цркви од свакога греха који Духа Светог жалости и одгони, те остајемо у самоћи, горој од сваке смрти. Из ове таме нас избавља милост Божја, делатна љубав светих апостола и Српски Свеци, својим молитвама и поукама Златоустог Николаја:

„О, сине човечји, зар ти баш никада ниси осетио Духа Божјега у себи? Гле, и ти си крштен Духом, водом и Духом. Зар баш никад није у теби изненадно засијала нека велика и светла мисао, ћутљива реч Духа Светога? Зар никад није као ветар изненадно, наврела у твоје срце љубав према Створитељу, и од ње сузе на очи? /.../ Према чистоти срца Дух се усељава у срце и из срца управља човеком. Зато црква тако често понавља ову молитву Духу Светоме: Царе небесни, Утешитељу, Душе истине! приђи и усели се у нас... /.../ Кад се човек испразни од злог ветра охолости, онда му у души настаје тишина, у коју улази Дух Божији. /.../ О среће, о мира, о радости, кад се Дух Божји свије у очишћено срце човечје као ластавица у своје гнездо! /.../ О, Хришћанине мој, главно је, да ми не сметамо Духу Божијем да уђе и зида. Главно је, Хришћанине, да презреш у себи све оно што је од тебе а не од Бога, па било у области знања или осећања или хотења /.../ Нарочито препоручује апостол благост, милост и праштање. Ако смо благи, ако смо милостиви, ако праштамо један другом, тиме угађамо Духу Божјем, који гостује у срцима нашим. И радује се тада Дух Божји у нама, и цело биће наше тада трепери од неке радости неисказане. /.../ Дух Свети ће вас научити свему. То јест: сваки дан и сваку ноћ према приликама у којима се будете налазили. Он ће вас упутити, посаветовати, наставити шта треба да мислите, шта треба да говорите, шта треба да чините. Зато просите од Бога само Духа Светога, а остало Он ће донети сам собом, све што вам у извесном тренутку буде требало. Кад Он буде сишао на вас, ви ћете све знати, све умети, све моћи што је потребно /.../ Предај се вољи Божјој, и стражи над оним што бива у души твојој, па ћеш познати чудо Педесетнице што се збило над апостолима. /.../ Слава Христу што се није удаљио од нас, и што Свети Дух Његов није изнемогао у нашем народу, него увек силно дејствује на праведнике да се утврде у правди и на безаконике да се покају и исправе. /.../ О, Душе Свети Утешитељу, привуци Господу Исусу све оне, чија душа чезне за бесмртним животом, и који у жеђи својој вапију: жедна је душа моја Бога, Бога живога!“.